Moskou 1984

Een oude neus komt aan de macht, en sterft diezelfde dag. Een nieuwe oude neus komt aan de macht en sterft de volgende dag. Ze spreken wartaal. Je voelt het in de straten, dit jaar zal niet eindigen zoals het begon.(citaat uit het sprookje Mechtadel, Mechtadel)

Het is 1984 als Ingrid Oostendorp naar Moskou vertrekt om te studeren aan het Surikov Kunst Instituut. In het jaar dat ze daar verblijft kan ze maar lastig vat krijgen op haar omgeving. Niet alleen de Sovjet Unie blijkt een geoliede propagandamachine, ook de beeldvorming in het Westen is sterk gekleurd door de Koude Oorlog. Oostendorp verwachtte een geïsoleerde stad achter het IJzeren Gordijn, maar kwam terecht in een internationaal milieu, met studenten uit andere communistische landen, van Mexico en Costa Rica tot Ethiopië, Eritrea en Vietnam.

Bij Knust/ Extrapool maakt ze de publicatie Mechtadel, Mechtadel. Luister hier naar het sprookje over haar eerste jaar in Moskou.

Precies een jaar geleden bezocht Ingrid Oostendorp Moskou waar zij begin jaren tachtig studeerde aan het Surikow State Art Institute. In samenwerking met Extrapool maakte zij onlangs de publicatie Mechtadel, Mechtadel voor het project de heen en weerwolf. De publicatie bestaat uit het sprookje Mechtadel, Mechtadel ( Mechtadel is een afgeleide van Mechtatel en betekent in het Russisch dromer); een podcast; een proloog Wat eraan vooraf ging; epiloog Essay Peppersteins tijdmachine.

De beeldende publicatie is vanaf nu ook te koop en te bestellen bij Kunstmagazijn via info@kunstmagazijn.nl. Zie het gehele project ook op https://extrapool.nl/nieuws/de-heen-en-weerwolf/.