VERHALEN VAN DE STAD/ DE NIJMEGENPRENT 2022

Duur expositie: 15/10 – 29/10
Presentatie: 16/10

14.30 uur                    Inloop
15.00 uur                    Klein voorwoord
15.10 uur                    Openingswoord door Burgemeester H.M.F. Bruls
15.20 uur                    Overhandiging eerste exemplaar NP22
15.30 uur                    Borrelen, kletsen, vragen stellen, expositie bekijken…

Locatie: Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525WS Nijmegen

Sven Hoekstra brengt het hart van de stad in beeld. De Burchtstraat in Nijmegen met de titel Verhalen van
de stad. De Nieuwe Nijmegenprent 2022 is een feit.

VAN MOND TOT MOND, VAN OOR TOT OOR
In hoeverre bepaalt de mens de identiteit van een stad?
Een groep jongeren hangt rond in een park langs een oude stadswal. Ze spuit graffiti op de muren. Ze uit zich zoals de mens zich uit in vele vormen ten allen tijden.
Zowel de graffiti op de muur als de eeuwenoude muur zelf vertellen een verhaal. Het zijn die verhalen die de geschiedenis bepalen van een stad en die verhalen komen voort uit zijn bewoners, al eeuwenlang. De mens is sterfelijk maar zijn verhaal niet.

SVEN HOEKSTRA & THOMAS VERBOGT zijn beiden verhalenvertellers. De één in beeld en de ander in schrift. Toen het boek De Zomerval van Thomas Verbogt uitkwam eind vorige eeuw, werd Sven Hoekstra getroffen door het personage uit het eerste hoofdstuk: De Jongen Morst Niet. De jongen die er zelf uitziet als de straat en er kranten verkoopt aan voorbijgangers. Verbogt beschrijft het ongemak dat de ik-persoon voelt in relatie tot de jongen. De Jongen Morst Niet van toen duikt nu op in de Nijmegenprent 2022.

DE NIJMEGENPRENT 2022 – VERHALEN VAN DE STAD. Kunstmagazijn gaf Sven Hoekstra de opdracht de NP22 te maken. De tweede in de reeks. In de nieuwe Nijmegenprent kiest Sven Hoekstra voor de Burchtstraat. Een straat die bij uitstek bol staat van historie – het hart van de stad. Aan het begin van de straat plaatst hij Thomas Verbogt’ s personage De jongen morst niet op een krat. Voorheen de plek waar de oude schouwburg stond. De Jongen Morst Niet staat symbool voor de mens die op de één of andere manier uit de boot valt, ‘ afwijkt’ van wat gangbaar is. Wij zijn het zelf of wij kennen ze. ‘ Het zijn vaak de kleurrijke figuren in een samenleving’ zegt Hoekstra. In de nieuwe Nijmegenprent staat de jongen symbool voor ‘Het Verhaal’ en speelt hij de rol van verhalenverteller. Verhalen kleuren de stad.

KUNSTMAGAZIJN Door opdrachten aan kunstmakers te geven, wordt de Waalstad steeds vanuit een andere invalshoek benaderd. Op deze manier draagt de Nijmegenprent bij aan een beeldend document van de stad en verstevigt de Nijmegencollectie van de kunstuitleen.

BESTELLEN NIJMEGENPRENT 2022
De NP22 heeft een afmeting van 40×65 cm  in een oplage van 40. Wees er dus snel bij en bestel hier de NP22 of ga naar de webshop van Kunstmagazijn. Voor onze leden geldt een speciale ledenkorting van maar liefst € 55,-. Ben je lid, mail dan naar info@kunstmagazijn.nl en ontvang uw ledenkortingscode waarmee u de NP22 online bestellen kunt. Vanaf 16 oktober is de prent op te halen in Kunstmagazijn.