U bent van harte welkom bij de opening op zondag 5 september 2021 om 16.00 uur in Kunstmagazijn. 

De opening wordt verricht door kunst- en cultuurtheoreticus Nathalie Houtermans.

Veraf – Dichtbij. Geweld, mens en de natuur. Wat hebben deze tijdloze thema’s met de titel te maken? Het veelzijdig kunstenaarspaar Niek Verschoor en Malou Busser interacteren en interveniëren ieder vanuit hun eigen expertise, denk- en zienswijze in de leefwereld om hen heen. De manier waarop zij werken en wat zij laten zien, roept vragen op. Zo ook in deze expositie waarvan één ding zeker is: het zet je onherroepelijk aan het denken.

Autonoom, tegendraads, verwoed,  bevlogen, constructief denkend… Een korte greep uit de eigenschappen die kenmerkend zijn voor beide kunstenaars. Al decennialang werken zij samen aan talrijke samenwerkings- en kunstprojecten. Zo introduceerden zij bijvoorbeeld al meer dan twintig jaar geleden de Vegaburger als kunstobject!

Dichtbij – De vinger aan de trekker houdt het geweld niet op afstand. Niek Verschoor is gefascineerd door het fenomeen geweld in al zijn vormen en facetten. Om dit beladen thema te visualiseren gebruikt hij veelal onconventionele methodes die doorgaans veel stof doen opwaaien. In de tentoonstelling zoomt hij in op de trekker van een wapen. Hij zegt zelf hierover: “De Trigger is verreweg het meest cruciale onderdeel van elk wapen. In al zijn eenvoud is dit kleine stukje metaal het meest essentiële onderdeel van de machine, vanwege de onherroepelijke en verwoestende gevolgen.”

Veraf – Door de moderne mens is de natuur als concept op afstand gezet. De verontwaardiging  en machteloosheid die Malou Busser ervaart in de onophoudelijke cultivering van het landschap door de mens,  zet haar ertoe aan om dit thema onder de loep te nemen in haar werk. Dit resulteert in een romantische en tevens indringende serie schilderijen met de titel ‘Nirvana’.

Conclusie Kunstmagazijn over kunstenaarsduo Malou Busser en Niek Verschoor: Doorgaans zie je wat je wilt zien. Soms wil je iets zien, maar loop je er per ongeluk aan voorbij. Niek en Malou zijn bij uitstek kunstenaars die in het voorbijgaan net even dat ene deurtje openzetten waardoor je aandacht getrokken wordt.

Kunst- en cultuurtheoreticus Nathalie Houtermans schreef een essay voor de catalogus die speciaal voor deze expositie is samengesteld.

Expositie Veraf – Dichtbij van Malou Busser en  Niek Verschoor
Duur: 5 sept. t/m 7 oktober 2021
Openingstijden: wo. t/m za. Van 12.00 tot 17.00 uur
Locatie: Kunstmagazijn
Adres: Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525 WS Nijmegen
Telefoon: 06 15150101
Entree: gratis