EXPOSITIE  WINTERLICHT  ROB VOERMAN

09/12/23 – 10/02/24

Kunstenaar Rob Voerman (Deventer, 1966) strijkt neer in Kunstmagazijn. In de expositieruimte brengt hij verschillende werken samen: grafische werken, fotografie en sculptuur.

Rob Voerman is een geëngageerd kunstenaar. Middels zijn projectmatige manier van (samen)werken brengt hij wantoestanden aan het licht die voortkomen uit scheve machtsverhoudingen. Hiervoor reist hij letterlijk de hele planeet over. Niet zijn atelier is de wereld, maar de wereld zijn atelier.

Voerman onderzoekt de manier waarop bestaande, aan macht gerelateerde, systemen aan elkaar verbonden zijn en welke effecten ze op elkaar hebben. Architectuur is hierbij de rode leidraad. In zijn project ‘Places of Power’ bijvoorbeeld bouwt hij modellen van plekken en/of gebouwen gerelateerd aan macht zoals bijvoorbeeld een bankgebouw.  Vervolgens transformeert hij het gebouw door zijn eigen ‘architectuur’ in te brengen waarmee hij een ander systeem achter de macht creëert.

De wereld die hij in zijn fictieve bouwwerken schept, is er één die verlaten oogt. Meestal is er geen mens te bekennen. Maar kijk je langer dan zie je overal weer licht en nieuw leven verschijnen tussen de resten van ruïnes. Door bijna letterlijk af te breken, opent hij weer mogelijkheden voor het opbouwen van een andere en wellicht eerlijker beschaving.

Hij fotografeert zijn modellen en verwerkt ze in fotowerken, lichtboxen en sculpturen die te zien zullen zijn in Kunstmagazijn.

Rob Voerman confronteert en houdt je een spiegel voor.