Hjalmar Riemersma | Tekst zeefdruk serie: Impivaara

Enkele jaren geleden heeft beeldend kunstenaar Hjalmar Riemersma een reis ondernomen naar het Noorden van Zweden. De berglandschappen, het schemerlicht en de cultuur hebben grote indruk op hem gemaakt. Naar aanleiding van deze reis heeft hij de zeefdruk serie Impivaara gemaakt.

Het boek ‘De zeven broers’ van Aleksis Kivi vormde daarbij een belangrijke inspiratie bron. Een roman uit 1873, over zeven opgroeiende broers in de natuur van Finland. Een klassiek coming-of-age verhaal waarin de zeven broers zich geconfronteerd zien met de wildernis van het Impivaara gebied en haar bewoners. Het vuur van deze ontmoetingen heeft hem geïnspireerd om een serie dieren zeefdrukken te ontwikkelen waarin de schittering van het Impivaara wordt weerspiegeld.

In zijn vroegere werk concentreerde Riemersma zich op de arcadische wereld. Nu heeft hij zijn focus verschoven, wat hij nu maakt kunnen we opvatten als een allegorie  van het dierenrijk. Hjalmar Riemersma ziet zijn werk als een glimp van het gistende wereldproces. Een gevangen wensbeeld uit het rijk der dieren, waarin drift en honger zichtbaar worden. In de zeefdrukken kijken de beer en de wolf  naar hun eigen spiegelbeeld, als een teken dat terugwijst naar hun zelf maar ook naar de toeschouwer.