Wij zijn erg verdrietig door het overlijden van Lieke Gobbels op 28 december 2022 en het overlijden van Marlieke Overmeer op 22 december 2022.

Lieke Gobbels

Alle werken die Lieke Gobbels maakte tot haar dood toe, zijn gebaseerd op het verlies van haar
dochter Martha.

Begin 2019 exposeerde Lieke Gobbels in de exporuimte van Kunstmagazijn met de installatie Mellow Yellow. In Mellow Yellow is de ontastbare pure energie van nieuw leven voelbaar. De titel alleen al brengt zachtheid en zoetigheid met zich mee die in het algemeen gepaard gaan met de komst van nieuw leven. Want het leven bestaat niet zonder de dood. Ondanks haar lichamelijke achteruitgang bleef Lieke doorwerken met dat wat ze wel kon. En met de hulp van een kleine groep vrienden om haar heen die haar hielpen op alle fronten met dat wat ze zelf niet meer kon. Ze was helder tot op het eind.

Loes van Huisseling schreef een tekst over deze aangrijpende expositie. Lees hier het verhaal.

Marlieke Overmeer

Marlieke was nauw betrokken met alles en iedereen in de samenleving.
Als lid van de Zeepunie begin jaren 2000 vormde ze samen met Olivera Micovic en Sonja Hillen de unieke groep De Theemutsen waarmee zij furore maakten. Het ging over de combinatie van het moeder zijn met kunstenaarschap. Hoe doe je dat? Als enige van de groep ging Marlieke ermee door totdat de ui gepeld was. En daarna ontmantelde ze al haar theemutsen wat op zichzelf weer een nieuw project opleverde. Zo ontstond reeks na reeks, project na project. Zoals bijvoorbeeld Still is koe. Het maakte niet uit of het nu de problematiek in de wereld betrof of iets in de dagelijkse dingen om haar heen, zoals bijvoorbeeld de boodschappenlijstjes die ze in de supermarkt verzamelde, haar betrokkenheid was even groot.

Marlieke was hier.