Lyahn – De Dubbelslurfant

De letterlijke betekenis van dit nachtdier met twee slurven is ‘vastberaden beschermer’. Er valt veel te vertellen over dit wederom eigenzinnig nachtbeest. Net zoals alle nachtdieren die ontstaan uit de brein van de maker ervan –  Mario Reijnen.

De olifant – symbolische betekenissen | tekst: Mario Reijnen

In het algemeen dient een olifant, waar dit nachtdier een variant op is, als symbool voor kracht, trouw, goede herinnering, geduld, liefde, moed, wijsheid, lang of eeuwig leven en overwinning op de dood. Ook wordt de olifant wel de ongekroonde koning van de jungle genoemd en gezien als beschermer voor reizigers, een gids.

Er zijn meerdere goden met olifanten verbonden zoals in het Boeddhisme Ganesha, de god van de schrijfkunst en de wijsheid. En Shiva, de god voor de schepping en tegelijkertijd ook voor de vernietiging. Shiva staat voor een zuiver bewustzijn (verlichting). Bij de Grieken en Romeinen is de olifant een attribuut van de god Mercurius, en staat daarin voor intelligentie.

Op dit schilderij toont het nachtdier twee slurven, die staan voor eenheid als in non-dualiteit. Het roze in de oren staat voor het feminiene in auditief waarnemen. De zachtheid waarmee dat gedaan wordt. De ogen in de slurf staan voor waarnemen en het spreken. De slurf is waar een olifant mee communiceert, zichzelf wast en voedt. Verder zijn er twee patronen die cirkelend uitmonden in het hoofd, een derde cirkel zou voor iets als het zesde shakra kunnen staan. Achtergrondkleuren hebben betekenis voor nieuwe grond en energie.

 

Zou u meer werk willen zien van Mario Reijnen dan kan u deze links volgen: