Onderweg zijn, weg van hier, naar bestemming onbekend, op avontuur; daar gaat het werk van Marjoke Schulten over. Zij vliegt en vaart, met reisgenoten of alleen. Deze reis, en bovenal de zeppelins, raketten en onderzeeboten waarmee de reis wordt afgelegd, wordt beeldend vastgelegd in de werken op papier, digitale tekeningen en ruimtelijke objecten.

Aanvankelijk verbeeldde Marjoke in haar werk verhalen uit de klassieke mythologie, waarbij het reizen tussen de bovenwereld en onderwereld centraal stond. Rond het millennium verschoven haar onderwerpen steeds meer naar de maritieme wereld. Het ontstaan van de dingen, zoals dat in de klassieke verhalen wordt uitgelegd, verbeeldde zij in kranen, lichtsignalen, schepen en zeppelins. De haven is daarbij een plaats van zowel afscheid als van weerzien. Hier deed ook de onderzeeboot haar intrede. Deze bijzondere boot maakte haar entree als een weerspiegeling van een zeppelin in het wateroppervlak.

De archetypische vorm en het industriële lijnenspel van de constructie van de onderzeeboten en de luchtschepen fascineren Marjoke Schulten mateloos. In haar grafische hoogdrukprenten wordt deze vorm gespiegeld, verkleind, verdraaid en vervormd. Uit karton worden de drukvormen gesneden, met de hand of met behulp van een lasersnijder. Deze drukvormen worden met een roller ingeinkt en met hulp van een pers, afgedrukt op papier.

Vanuit de traditie wordt grafiek (werk op papier dat door middel van druktechnieken tot stand komt) in een oplage gedrukt, waarbij de prenten allemaal hetzelfde zijn. Marjoke hecht niet langer aan dit uitgangspunt; tijdens het drukken varieert zij juist met de verschillende kleuren en detaillering. De oplage wordt nog wel genummerd, maar elke prent is uniek in haar verschijning. Niet alle prenten worden achter glas gepresenteerd. Door de vele drukgangen is het drukwerk robuust genoeg om vrij in de ruimte te worden gepresenteerd.

Vanaf 20018 is het grafische werk van Marjoke uitgebreid met tweedimensionale wandobjecten en ruimtelijke objecten. De zeppelins, onderzeeboten en raketten zijn in hout, karton of kunststof uitgevoerd en sluiten nauw aan op de gebruikte vormentaal zoals die zich momenteel ontwikkeld

De fascinatie voor de constructieve vorm komt ook terug in thematische uitstapjes die Marjoke maakt. Zij maakte series grafisch werk rondom onderwerpen als decadentie, Mariken van Nieumeghen en de binnenvaart. Recent werd zij gevraagd om deel te nemen aan een thematentoonstelling rondom onze nationale trots: de Tulp. In dit compleet andere onderwerp, vond zij de constructie, ritme en herhaling in de tulpenvaas. Dit leidde tot drie series werken waarbij de prenten in een groot aantal kleurvariaties werden gedrukt.

Contact
Marjoke Schulten                                    marjokeschulten1@gmail.com
Andrej Sacharovstraat 20                      Instagram: marjoke_schulten
3065 EC  Rotterdam, Holland               www.marjokeschulten.nl
0031- 6 44312337                                    Facebook: marjokeschulten