Vincent van Gogh dronk vaak het populaire aperitief absint. Na het verbod op de sterk alcoholische anijsdrank absint begin 20ste eeuw werd pastis een uitstekende vervanger! Dat pastis niet meer weg te denken is uit de Franse traditie, lees je in het verhaal dat Klaas Gubbels over zijn vriendschap met Rob Terwindt schreef in het boek “De Handtekening van…”. Klaas Gubbels en Rob Terwindt waren lange tijd buren in La Ribeyre in de Ardèche waar zij beiden een huis/atelier hadden.

Frankrijk

In Frankrijk hadden mijn vrouw en ik een huisje onder aan een heuvel in La Ribeyre in de Ardéche. Rob kende de plek omdat hij al eens bij ons in Frankrijk op bezoek was. Rob was er erg gecharmeerd van. Bij de buurman bovenop de heuvel had ik mijn atelier. Na jaren verhuisde de buurman en vroeg ik: “ Is dat niet iets voor jou Rob?”

Rob nam zijn intrek en snoeide direct de heg voor de ramen. Een briljante ingreep! Typisch Rob. Een prachtig uitzicht kwam tevoorschijn. Vanaf zijn huis keek hij over een heuvelachtig ongerept groen landschap.

Elke dag, om twaalf uur, is het in Frankrijk gebruikelijk om pastis te drinken. De ene keer bij Rob en Mies en de andere keer bij Heleen en mij. Klokslag twaalf floot Rob vanaf de heuvel op zijn vingers. Tijd voor een pastis! Vaak schoof ik aan en genoten we van het buitengewone landschap. Dat pastis drinken een gewoonte is in Frankrijk, daar is de postbode een fantastisch voorbeeld van. Hij hield zich streng aan de regels van de pastistraditie: één pastis en niet meer. De bode had echter meer post te bezorgen bij de mensen thuis en wij waren de laatste op zijn lijstje. Hij had dan al twintig stukken post bezorgd! Met een rotgang scheurde hij slingerend met zijn autootje achteruit de heuvel op, zodat de neus de goede kant opstond wanneer hij weer vertrok.

We ontmoetten elkaar daar in Frankrijk regelmatig. Niet dat we het over ons werk hadden. Kunstenaars zijn meestal op zichzelf en bemoeien zich niet zo met werk van anderen. Wij spraken ook niet zoveel met elkaar. Rob weet alles over planten en bloemen, maar daarover vertelde hij honderduit aan mijn vrouw, die daar ook veel van weet.

Op een dag stonden Rob en ik te kijken naar een huisje. Het huisje lag precies aan de andere kant van de weg. Het stond in een weiland van een strenge boer. In de verte, zo´n 250 meter ver, zagen wij plots hier twee reeën elkaar ´ontmoetten´. Wij stonden als aan de grond genageld en werden beiden gegrepen door dit moment. Wij konden niet anders dan kijken. We begrepen er niets van. Heel geduldig en heel lang als deze reeën met elkaar begaan waren. Een heel bijzonder moment was dit, dat ik me nog goed herinner, daar samen met Rob buiten.

Het kunstwerk Absint is te huur en te koop bij Kunstmagazijn.