Zaterdag 11|09 van 15.00 tot 16.00 uur: Presentatie en uitleg kunstwerk (Last) Bullet door Niek Verschoor

Wat is de rol van kunst in de ruimtevaart?

In 1971 wordt door de crew van Apollo tijdens de maanmissie het allereerste kunstwerk Fallen Astronaut van de Belg Paul van Hoeijdonck op de maan geplaatst.

In 2003 stuurt de Britse kunstenaar Damien Hirst met de Beagle 2 Marslander het kunstwerk Calibration Target naar Mars

In 2008 is kunstenaar Niek Verschoor uit Nijmegen de eerste Nederlander die zijn kunstwerk Kiss in Space de ruimte instuurt met nanosatelliet Delfi-C3

De verwachting is dat in februari 2022 (LAST) Bullet, een miniatuurkunstwerk van 1x1x1cm samen met nog 99 andere miniatuurkunstwerkjes naar de maan gelanceerd worden. Uit naam van Moon Gallery (http://www.moongallery.eu/) die de intentie heeft om de eerste permanente galerie op de maan te zijn.

Kiss in Space Search Mission (Niek Verschoor)

Op 28 april 2008 is vanaf de lanceerbasis Sriharikota in India de nanosatelliet Delfi-C3 in een baan om de aarde gebracht, met aan de buitenzijde het kunstwerk Kiss in Space Search Mission (KISS-Mission). Het is het eerste Nederlandse kunstwerk dat zich buiten de aarde begeeft. Met een snelheid van ruim 27.000 kilometer per uur draagt de Delfi-C3 het kunstwerk met zich mee op zijn ontdekkingstocht door de ruimte.

Kiss in Space Search Mission is een project in samenwerking met de afdeling Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft.
Het kunstwerk bestaat uit een unieke afdruk van een menselijke kus. De afdruk is met een speciale coating aangebracht op folie en geïntegreerd in het ontwerp van de isolatielaag aan de buitenzijde van de satelliet. Voor de tekst is een aangepaste versie gebruikt van de letter New Alphabet uit 1967 van Wim Crouwel.
In april 2018 bevond de satelliet zich tien jaar in de ruimte, hij functioneert nog steeds goed en stuurt signalen naar de aarde.

Moon Gallery (http://www.moongallery.eu/) is een platform ter promotie van de ontwikkeling van esthetische levensvorm op de maan. Moon Gallery wil de eerste permanente galerie op de maan openen. 100 miniatuurkunstwerkjes van 1x1x1cm worden in een grid geplaatst en bevestigd aan de maanlander NG-17 die naar verwachting in februari 2022 naar de ruimte gelanceerd wordt.